Pregătiri de școală. Ce jucării să alegem pentru a transforma învăţarea în plăcere?

posted August 21, 2017 category Blog

“Nu există cunoştinţe atât de utile ca bucuria de a învăţa”

Maria Montessori

Mai e un pic şi intră în scenă sezonul emoțiilor școlare.

Sper că nu v-aţi speriat copiii cu “Trebuie să devii mai responsabil” sau “Joacă-te acum, că degrabă mergi la şcoală”.

Amintiţi-vă că prin joc copiii au învăţat sute de lucruri până acum: să vorbească, să-şi ţină echilibrul, să deseneze, să lege șireturi, să deschidă uşi, la propriu şi la figurat. Deci cei mici pot continua să înveţe eficient prin intermediul jocului. Descoperiţi în acest articol jucării care vor dezvolta inteligenţa copiilor, oferindu-le totodată bucurie, cum e şi firesc.

 1. Blocuri mici cu cilindri ( 4 – 7 ani, 400 mdl)

Blocuri mici cu cilindri

Acest set conţine 4 suporturi din lemn, fiecare cu 5 cilindrii de înălțimi diferite. Modul de manevrare a cilindrilor cu butoni ajută la exersarea prinderii cu trei degete și pregătește mâna pentru scris. Totodată, lucrul cu acești cilindrii rafinează percepția dimensiunilor și îl pregătesc pe copil pentru activități matematice care implică clasificare și compararea.

Setul 1: înălțimea și diametrul cilindrilor descresc.

Setul 2: diametrul cilindrilor descrește și înălțimea lor crește.

Setul 3: diametrul cilindrilor descrește și înălțimea lor rămâne constantă.

Setul 4: înălțimea cilindrilor descrește și diametrul lor rămâne constant.

 

 2.   Tablă magnetică cu abac ( 3 – 8 ani, 170 mdl)

tabla magnetica cu abac

E o jucărie versatilă, care permite o multitudine de activități pentru copii de vârste diferite. La 3 ani, copiii pot experimenta desenatul. La 4, biluțele colorate vor înveseli învățarea cifrelor, iar mai târziu a calculelor matematice. La 5, părinții pot pune mai multe litere pe tablă, și să zică copilului să descopere litera ”L”, de exemplu. Iar la 6 anișori, copiii deja vor fi în stare să alcătuiască cuvinte cu literele magnetice și să facă exerciții matematice.

 

 3. Tren colorat cu cifre ( 4 – 7 ani, 280 mdl)

tren colorat cu cifre

Această jucarie ajută copiii să învețe cifrele şi culorile, dar mai ales să-și dezvolte capacitatea de coordonare ochi-mână și să îș pună la încercare imaginația și răbdarea.

Fiecare piesă trebuie introdusă pe șiret. Prin aceasta se stimulează chiar capacitatea de a coase. Motricitatea fină și, respectiv, inteligența, sunt și ele provocate de această jucărie originală.

Setul contine 23 de piese.

 

4. Cifra digitală ( 4 – 6 ani, 45 mdl)

cigra digitala

Setul conţine un panou din lemn cu 7 piese fixate cu ajutorul cărora se pot forma diferite cifre de la 0 la 9. Dezvoltă percepţia numerelor digitale, motricitatea fină şi concentrarea. Pregăteşte copilul pentru şcoală.

Dimensiuni:150mmx80mm

Fabricat în Moldova

 

5.  Baza Montessori cu forme geometrice ( 3 – 8 ani, 140 mdl )

baza cu forme geometrice (Montessori)

O jucărie care conține piese de înălțime progresivă, având diferite forme geometrice.  Ele își au locul corespunzător marcat pe o placă. În afară de activitatea de învățare a culorilor, aici conceptul de înălțime progresivă va fi exersat într-o manieră foarte placută. Va fi folosita expresia “mai înalt/mai mic decât”, pentru învățarea gradelor de comparație.

Dacă, de exemplu, copilul a învățat deja forma sau culoarea, dar nu și mărimea, jocul oferă și posibilități mai restrânse de ordonare și sortare, într-o manieră la fel de placută. Totul se poate face treptat, fără nici o presiune.

Dimensiuni: 19 х 19 х cm

Fabricat în Moldova

 

6. Joc de asociere (  4 – 7 ani, 250 mdl )

joc de cunostinta

Acest joc complex conține 8 plăci de joacă a câte 10 articole fiecare și 80 de mini-plăcuțe de lemn. Piesele trebuie aranjate pe familii de apartenență.

Se alege o plăcuță, corespunzătoare unui câmp semantic (de exemplu, mijloace de transport), iar jucătorii trebuie să caute printre cele 80 de piese doar pe cele care se potrivesc cu plăcuța. Aceasta este provocarea logică și exercițiul de atenție al jocului.

Următorul pas este introducerea mini-plăcuțelor în cutie prin tăieturile din capac. Și aici se pun la bătaie abilitățile motorii fine și răbdarea jucătorilor.

Jocul îl învață pe copil să faca primele alăturări de imagini, acestea fiind exerciții de gândire.

 

7. Labirintul cifrelor ( 4 – 7 ani, 100 mdl )

labirint cifre lemn

”Unu, doi, trei, patru,

Ne-am pornit cu căutatul,

Unde este cifra 4?”

Copiii sunt provocați să recunoască cifre și să înțeleagă ca atare ce reprezintă, numărând categorii de obiecte – flori, umbreluțe, cerculețe, elefănței, etc.

Dincolo de aceasta, este un joc de logică, care antrenează răbdarea și gândirea cu câțiva pași înainte, pentru că cifrele vor ajunge la grupul potrivit de obiecte numai dacă celelalte îi fac cale. Cum să facem asta, oare? :)

 

 

8. Labirintul magnetic ”Buburuza” (  3 – 5 ani, 160 mdl )

labirint magnetic buburuza

Labirint magnetic – o tablă de joc de tip labirint cu biluţe de fiecare culoare – acestea pot fi mişcate doar cu ajutorul celor două baghete cu magnet în vârf, prinse de tablă cu şnururi suficient de lungi pentru a ajunge în celălalt capăt al tablei.

Jucăria  Labirint magnetic dezvoltă:

- abilități motrice de finețe – dexteritatea, coordonarea ochi-mână și manipularea obiectelor;

- rezolvarea problemelor – prin logică, potrivire, relații spațiale, gândire critică și înțelegerea cauzei și a efectului;

- abilitățile sociale de negociere și cooperare, precum și cele de socializare.

 

9. Turnul fructelor ( 3 – 6 ani, 200 mdl )

turnul fructelor

Iată un joc educativ dedicat celor cărora le place să construiasca și să dărâme, care vor să învețe fructele și culorile.

Jocul presupune potrivirea fructelor pe tablițe în funcție de culoare și suprapunerea tăblițelor.

Se poate juca în mai multe moduri, noi am ales urmatoarea variantă: am împărțit fiecărui jucător câte o tăbliță colorată cu imaginea a 4 fructe, apoi am oferit celui mai mic zarul și… a inceput distracția. Dacă zarul indică un fruct ce se regăsea pe tăbliță, cel care a aruncat zarul ridică din grămăjoară fructul (piesa din lemn) și o potrivește pe tăbliță. Când tăblița se completează cu cele 4 fructe, se suprapune peste ele o tăbliță nouă. Jocul continuă până se termină tăblițele și fructele.

Câștigător cel care are cel mai înalt turnuleț.

 

10. Puzzle harta lumii ( 10 – 99 ani, 520 mdl )

puzzle harta lumii

Geografia a devenit mai distractivă ca niciodată!

Iată, în sfârșit, un joc la care copilul se poate dovedi mai priceput decât părinții. Ce-ar fi să extrageți o piesă și să întrebați pe cineva din familie: ”Ce țară lipsește aici?”. Sau să cronometrați în câte secunde completează harta Africii mama și în câte – tata.

Setul conține: tabla de puzzle cu dimensiunea 79.8 (cm) x 47,3 (cm) х 8 (mm), 98 piese puzzle, 2 seturi de picioare pentru suport.

Conceput și creat în “Atelierul cu povești – Kubi Craft”

 

 

0

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *