Tangram – un joc educativ

posted November 5, 2016 category Blog

Tangram-ul este un joc foarte vechi de puzzle, de origine chineză, cunoscut sub denumiri ca „pătratul magic”  sau „placheta celor șapte șiretlicuri”. Tangramul este  popular și distractiv datorită structurii sale simple,  ușor de înțeles și accesibil atât copiilor cât și adulților. El poate constitui o modalitate de petrecere a timpului liber pentru părinți și copii, dar și o ocazie de a învăța într-un mod captivant, fără efort sau plictiseală.

Tangramul stimuleaza imaginația și logica cucerind prin simplitatea sa deopotrivă copiii și adulții, pe cei pasionați de matematică și pe cei cu înclinații artistice. Napoleon Bonaparte folosea jocul pentru a se relaxa înainte și după bătălii, poetul Edgar Allen Poe îl folosea pentru inspirație, în vreme ce Lewis Caroll, autorul cărtii Alice în țara minunilor, era pur și simplu fascinat de acest joc!

741106_wooden_tangram

Cum se joacă?

Tangram seamana cu jocul de puzzle. Doar că, dacă la puzzle piesele pot fi aranjate într-un singur fel, la tangram tocmai diversitatea imaginilor ce pot fi obținute face jocul interesant.

Regula este simplă – Utilizează 7 piese (cinci triunghiuri dreptunghice isoscele, un pătrat și un paralelogram), întotdeauna aceleași, pentru a crea o sută de figuri.

  1.    Decupați cele 7 forme, pentru a înțelege mai ușor cum trebuie decupate, dă click aici.
  2.     Modelați cu ajutorul formelor diferite figuri.
  3.     Click aici pentru a găsi figurile pe care trebuie să le construiești pornind de la cele 7 forme, trebuie să folosesti toate cele 7 piese pentru a crea o imagine, având grijă ca piesele să se atingă fara a se suprapune.

Prin simpla încercare de a construi cu ajutorul celor 7 piese, diferite animale, obiecte sau siluete îi putem ajuta pe copii să experimenteze succesul contribuind astfel la creșterea încrederii și a autoeficacității. Sentimentul autoeficacității și al încrederii le oferă copiilor resursele necesare pentru abordarea diferitelor sarcini, mai simple sau mai complexe, dar și posibilitatea de a explora la maxim oportunitățile de învățare.

Peste 1600 de imagini reprezentând animale, păsări, vietăți marine, oameni, litere, cifre, obiecte, castele, vapoare și multe altele pot fi create din cele 7 piese ale tangramului.

Tu câte dintre ele poți descoperi?

TangramCutting

Jocul este util pentru copiii care întâmpină dificultăți la matematică, deoarece prin aranjarea pieselor de tangram se obține dezvoltarea gândirii logice, înțelegerea conceptului de formă, modelarea matematică (construiește modele), recunoașterea modelelor și formelor geometrice, clasificarea lor, identificarea corectă a relațiilor spațiale dintre formele geometrice, etc.

De asemenea, prin utilizarea formelor tangram, îl vei ajuta să își dezvolte percepția, memoria vizuală, coordonarea ochi-mână, aspecte esențiale în preluarea și prelucrarea corectă  a informațiilor din exterior.

Siluetele și obiectele obținute cu ajutorul tangramului pot constitui instrumente pentru dezvoltarea limbajului copilului. Copilul, împreună cu părintele poate crea povești cu ajutorul personajelor modelate și pătrunde astfel în frumoasa lume a imaginației.

Astfel, vei petrece timpul liber împreună cu copilul tău, construind un mediu stimulativ care încurajează dezvoltarea imaginației, gândirii și analiza logică a formelor. Acordându-i atenție si implicându-te într-o activitate alături de el, vă veți apropia și mai mult și veți petrece momente plăcute împreună, consolidând încrederea și comunicarea între voi.

Mai multe imagini despre pătratul magic click aici.

Impresiile unei mămici despre tangram.

Sursa www.suntparinte.ro

 

 

0

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *