Festival Etno-Balcanic 16-17 August

posted July 31, 2014 category Evenimente

Festivalul Etno-Balcanic VATRA este un eveniment muzical și cultural internațional de excepție, organizat în premieră absolută în țara noastră.

În august, timp de 2 zile și 2 nopți, ai parte de un show incendiar!

Vino să asculți cea mai răsunătoare muzică din Balcani, dar și să faci cunoștință cu tot ceea ce înseamnă cultură balcanică. Evenimentul va reuni concerte, dansuri, spectacole și expoziții tipice culturii etno-balcanice. Nelipsită va fi şi mâncarea la ceaun, cafeaua la nisip, țuica, gulașul, dar și alte gustări din bucătăria cu pricină.

Scopul acestuia este de a atrage amatorii de muzică atât din R. Moldova, cât și din străinătate, dar și de a accentua specificul istoriei și culturii noastre în contextul celei europene, și anume în spațiul balcanic.

Pe scena Festivalului Etno-Balcanic vor evolua peste 10 colective de muzică din România, Ucraina și Republica Moldova care promovează, atât folclorul autentic cât și muzica balcanică.

De asemenea, pe teritoriul complexului, oaspeții vor putea vizita expozițiile etniilor balcanice ce locuiesc în Republica Moldova, cunoscând astfel, tradițiile și cultura lor păstrată din moşi strămoşi.

Programul festivalului

  • Concerte cu trupe balcanice
  • Expoziții de epocă din zona balcanică și vecinătăți
  • Teatru în aer liber
  • Spectacole inedite ale diverselor culturi etno-balcanice
  • Master-class-uri cu meșteșugari
  • Târguri de artizanat specifice zonei
  • Gastronomie tradițională specifică tematicii eveimentului
  • Activități de divertisment pentru copii organizate de EduJoc și Ingenium
  • Zone de distracție amenajate
  • Zona de camping cu specific rural

Prindem gustul muzicii bune doar la primul Festival Etno-Balcanic din Moldova!Petrecerea va fi condimentată de mai mulți interpreți și trupe de muzică etno și balcanică apreciate în întreaga Europă. În lista invitaților se numără Subcarpați, Argatu’ și Fanfara Zece Prăjini (Shukur) din România și nu doar.

Subcarpați este o trupă bucureșteană care amestecă elemente din muzica folclorică românească cu muzica electronică și hip-hop-ul. Este pentru prima dată când trupa va participa la un open air în Republica Moldova.

Despre fanfara Zece Prăjini sau Shukar din România s-a auzit în multe țări ale lumii. Membrii formației, promovați de artistul român Ovidiu Lipan Țăndărică și-au înnebunit ascultătorii cu trompetele și tromboanele lor, promovînd muzica cu tonalități balcanice.

“Folclorul românesc nu a murit!”, așa îi place lui Argatu’ să spună. Acesta a ajuns să fie cunoscut datorită frumoasei colaborări cu trupa Subcarpați. Este cel care combină folclorul și genurile de muzică modernă, reușind astfel să aprindă inimile ascultătorilor.

Festivalul Etno-Balcanic îi va reuni pe consumatorii de muzică balcanică, dar și pe iubitorii de folclor autentic. Astfel, prima ediție a evenimentului va găzdui și formația Toporkestra din Kiev, care vine cu un program deosebit, dar și cu o colaborare inedită cu interpreta de muzică folk, din Moldova, Inna Bondari. Tot în cadrul festivalului va evolua și trupa Burdon din Lviv, Ucraina, care s-a remarcat cu un repertoriu de melodii tradiționale, cântece rituale, balade vechi, dar și dansuri vesele specifice spațiului sud-est european.

Vizitatorii festivalului vor putea întinde și o horă pe ritmurile ansamblului folcloric „Dor Basarabean” din regiunea Ismail, Ucraina și ale Orchestrei Naționale de Fanfară din regiunea Cernăuți, Ucraina. „Dor Basarabean” are un repertoriu variat de cântece şi jocuri din zona de  sud a Basarabiei: hora sărbătorii, hora ca la sat, geamparale din Bugeac și celebrul căluș – dansul năvalnic românesc.

După multe solicitări din partea publicului, VATRA anunță revenirea pe scena complexului a trupei românești Ad Hoc, cea care a încins atmosfera la primul Festival Medieval din Moldova.

Una din formațiile din Republica Moldova este orchestra Tharmis, condusă de Valentin Uzun, care va balcaniza lumea cu un recital de folclor și muzică autentică.

Ziua 1
Argatu (Argatu – Să răsune-n țara noastră, I got it)
- Brass orchestra Šidski Trubači (Serbia)
TOPORKESTRA , Kiev, Ucraina (Video)
- Ansamblul folcloric „Dor basarabean”
- Trupa DinaRatri
Ad Hoc, România
Ziua 2
- Fanfara Zece Prăjini (Shukar) (Ovidiu Lipan Tandarica – Margareta)
Orchestra Tharmis & Valentin Uzun
Subcarpati  (Subcarpati si Georgiana Manaila - M-a făcut muma frumoasă)
- Inna Bondari (Инна Бондарь – ЦЫГАНСКАЯ)
- Trupa Burdon, Lviv, Ucraina (Бурдон – Fato Mori Dusmanke)
- Orchestra Națională de Fanfară din regiunea Cernăuți, Ucraina

La Festivalul Etno-Balcanic vor fi prezenți și reprezentanți ai minorităților naționale din Republica Moldova cu un program special de muzică și dans, iar ansamblurile și colectivele muzicale din toată țara vor expune folclorul și tradiția națională.

Prețul biletului pentru o zi este de 50 de lei și 80 de lei pentru două zile. Accesul publicului la festival se va permite, începând cu ora 11:00.

Deoarece festivalul etno-balcanic este unul open-air vă rugăm să vă asigurați că aveți tot de ce este necesar pentru siguranța și comoditatea dumneavoastră, de exemplu încălțăminte comodă, pălării de soare, pături etc.

Complexul Etno-Cultural VATRA se află la doar 30 km de Chișinău, pe traseul Chișinău – Ungheni.

Pentru informații suplimentare, contactați: Vatra Fest, Lilia Duca, Telefon: 068 29 46 92/ email: lilia.duca@vatrafest.com

Eveniment pe Facebook – click.

Video Festival Etno-Balcanic – click.

Этно-Балканский фестиваль пройдет в

комплексе «Ватра»

В период с 16-17 августа на территории этно-культурного комплекса «Vatra» состоится Этно-Балканский фестиваль на котором примут участие музыканты и артисты из Молдовы, Румынии, Украины, Сербии, Болгарии, Хорватии и Греции.

Жители и гости страны смогут вкусить, услышать и увидеть балканскую культуру во всей ее красе.

В программе события – народные танцы, национальная кухня, экспозиции предметов быта балканских народов и т. д.

На территории комплекса также будут развернуты мероприятия, которые организуют представители балканских этносов, проживающие в Республике Молдова и хранящие этнические традиции.

Мероприятие обещает быть веселым и интересным. Каждый зритель сможет насладиться прекрасными концертами, танцами, спектаклями и выставками исторических этно-балканских костюмов, орудий труда и других артефактов.

Историко-культурный комплекс «Ватра» расположен в 30 километрах от Кишинева, вблизи Кодр, недалеко от Кэприянского монастыря.

Подробная информация vatrafest.com

 

Cunoaște cultura balcanică la VATRA!

 

 

Sursa: www.allfun.md

0

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *